top of page

10 geheime geboden voor duurzame liefde

Na een kwarteeuw gelukkig en vervuld samenzijn met mijn man, probeerde ik een aantal van onze geheimen op te tekenen, die misschien anderen kunnen dienen op hun liefdespad. Het lijstje is hoogstpersoonlijk en niet-exhaustief, vul gerust aan met je eigen inzichten. Het laatste puntje is misschien wel het belangrijkste, want liefde 'heb' je nooit, ze komt naar je toe. Jij bent degene die uitgenodigd wordt om dankbaar koesteren, elke dag.

Licht '22 in de kerk van Huise, op 31/12/22

HUMOR Altijd blijven lachen. Met jezelf en met de ander. Zelfs op de meest donkere momenten. De kwinkslag die de redding kan zijn, het proesten dat een ruzie plotsklaps kan ontmijnen. Hulde aan de partner die mij niet overdreven serieus neemt.


WRIJVING GEEFT GLANS Genoeg verschillen, zodat je nooit uitgepraat raakt. Frictie is de drijfkracht. Dialectiek van yin en yang, aarde en vuur, ratio en gevoel, cultuur en natuur, nuchterheid en dromerij, avontuurlijkheid en honkvastheid, creativiteit en praktisch inzicht – in ons geval, en nog zoveel meer.


GEDEELDE LEVENSFILOSOFIE Wat aan de oppervlakte lijkt te verschillen, wordt in de onderstroom gestuwd door een onuitgesproken overeenstemming qua levensfilosofie. In die diepe, woordeloze essentie vind je mekaar. De onze: de puurheid van de natuur en eeuwenoude plaatsen, eenvoudige schoonheid, het niet-materialistische, het niet-gekunstelde, het doorzien van elke bedrieglijke façade op louter intuïtie.


PRATEN, ALTIJD BLIJVEN PRATEN Ook al is taal vaak een ontoereikend instrument om de veelheid aan sensaties en visies accuraat uit te drukken: toch altijd blijven proberen. Uren en uren bij elkaar zitten, woorden proeven, nooit opgeven. Jezelf vertalen zodat de ander in jou een thuis vindt, ook in je meest verknoopte en ommuurde periodes. (Niets is vanzelfsprekend. Blijf moeite doen. Blijf investeren.)


NIET HEILIGER WILLEN ZIJN DAN JE BENT Zelfs als we in ons hart innig verbonden zijn, kunnen ons brein, ziel en lijf een eigen leven leiden. Mensen blijven dieren met een libido, toch als ze gezond en gecenterd zijn, en hebben leergierige zielen en ogen die graag schoonheid ontwaren. Getrouwd zijn betekent bij ons niet: krampachtig doen alsof we nooit een ander intrigerend, leuk of lekker vinden. Die lat leggen we niet zo verstikkend hoog. (Er zijn vele anderen waarin je gespiegeld kunt worden; leg je partner niet de druk op om élk van die spiegels te zijn).


VERLIEFDHEID NIET MET LIEFDE VERWARREN Iemand zei ooit: “Als je vlinders voelt, ren voor je leven. De liefde van je leven voelt als thuiskomen.” Het is misschien wat overdreven, maar er zit een kern van waarheid in. Talloze keren kun je verliefd worden, op soms héél ongeschikte partners. Het gevoel van in iemand een thuis te vinden, een veilige haven waar je 100% jezelf kunt zijn, in je uiterste kwetsbaarheid, dàt is pas écht zeldzaam. En duurzaam.


ELKAAR MOOI VINDEN Je partner hoeft geen Adonis of Aphrodite te zijn. Maar hij of zij moet wel aantrekkelijk genoeg zijn. Voor jou. Je moet elkaar graag aanraken. Blijven aanraken. Knuffelen. Kussen. De energie moet aanlokkelijk blijven. Iets in de geur, de uitstraling, de lichaamsbouw, de ogen – een bron waaraan je je wil blijven laven. Als die klik er niet is, zal het innerlijk niet volstaan Die dierlijke laag is belangrijk. (Ook: open je voor iemand met grosso modo dezelfde intelligentie en gevoeligheid. Dat zal je veel leed en moeite besparen in het zoeken naar een gedeelde, resonerende frequentie).


VRIJHEID “Als je van iets houdt, laat het los. Komt het terug, is het van jou. Zo niet, is het er nooit geweest.” Geef elkaar de vrijheid om een eigen passie te leven, geheimen te koesteren, de vleugels uit te slaan. De frisse wind van de vrijheid brengt nieuwe levensadem binnen in de relatie. Voed je met de avonturen van de ander.


SAMEN GROEIEN De bereidheid om innerlijk werk te doen, de ander tegemoet te komen in bepaalde verlangens, elkaars wereld te ontdekken – de status quo is vernietigend voor de relatie, afstomping loert dan om de hoek. Spiegel en stimulator, dat ben je in het beste geval voor mekaar. In ons geval: ik ben begot een birdwatcher geworden, en mijn man is nu een hevige fan van Karen Hamaker-Zondag. Die kruisbestuiving houdt ons gaande. We kruiden elkaar.


BEWUST VAN DE BROOSHEID Sommigen dromen van liefde die groots en meeslepend is. Levenslang lopen ze dat ideaal achterna, in heel zeldzame gevallen denken ze dat ideaal gevonden te hebben. Veel vaker is liefde verscholen in heerlijke onvolkomenheid en piepkleine dingen. Attent zijn, zorgen voor mekaar op moeilijke momenten, genieten van de eerste vlinder die door de tuin dwarrelt in de lente, samen staren naar de maan, elkaar toch weer vinden na die rottige ruzie die onoverkomelijk leek. Liefde wordt verheerlijkt, maar als je ze echt vindt is ze simpel. De eenvoud zelve. Meer dan perfect in de imperfectie. Weinig woorden zijn dan nodig. En je bent je elk ogenblik bewust van de broosheid.


Nederig, stil en heel bescheiden word je ervan. Want je ‘hebt’ het nooit. Het is geen bezit. Het beweegt, het vloeit, het stroomt. HET IS.


(Jij bent de geleider. Maar het is niet van jou.)

Comments


bottom of page