top of page

De healer

Rillend lig ik op de bank. En tegelijk stroomt er door mij een onstuitbare energie, alsof ik zeven mannen aankan en zeven bergen kan beklimmen. Het is tegelijk oorlog en feest in mijn lijf.


Ik was vandaag bij een healer. Een healer, zeg je? Zo iemand die een beetje hocus pocus doet, en je dan zogezegd geneest? Een soort van kwakzalver, heks, halvegare? Na heel wat omzwervingen in het Vlaamse spirituele land moet ik inderdaad toegeven dat de kans daarop niet gering is.


Maar vandaag ging het anders. Vandaag was ik bij een échte healer.

Hoe ik dat weet? Echte healers hebben geen streken en pretenderen niks. Ze kijken alleen maar zwijgzaam tot op de bodem van je ziel. Terwijl ze luisteren draait hun voelende mechanisme op volle toeren. Ze tasten je kneuzingen af en vinden je lichtjes, daar waar de overlopende energiebronnetjes zich in je wezen ophouden.


En dan, stellen ze een aantal schijnbaar onbeduidende vragen. Heel bedachtzaam geven ze terug wat ze mochten opnemen – zodat er schokgolfjes in je wezen ontstaan, groot genoeg om je voldoende om te woelen, klein genoeg om je niet helemaal uit balans te brengen.


Echte healers weten hoe te doseren. Ze zijn ongenadig en liefdevol tegelijk. Ze laten je al je knopen zien en voelen, maar evengoed al je krachtplekken. Ze drukken even, héél voorzichtig, op je pijnpunten, zodat het pus opwelt tot de oppervlakte van je wezen, en je systeem hiermee zelf aan de slag kan. Ze wroeten niet, ze spitten niet, ze dwingen niet. Ze weten dat de kracht zit in de balans, in het heen-en-weer ritme tussen zacht en hard.


Echte healers werken vanuit overvloed. Ze boezemen vertrouwen in en creëren een cocon van veiligheid. Een plek waar jij mag zijn, in overgave. Ze handelen vanuit zuiverheid – hun eigen besognes schuiven opzij voor een dankbaar goddelijk ontvangen en integer doorgeven. Ze stralen een pure moederlijkheid of vaderlijkheid uit ook, en soms beide tegelijk. Ze creëren een tijdelijk energetisch huis waarin jij even mag wonen, beschutting vinden, rusten – met tonnen kussens, genoeglijke dekens, strelende muziek, warm kaarslicht.


Echte healers weten alles van embodiment. Ze weten dat ziel en lijf innig verbonden zijn, dat praten alleen niet genoeg teweegbrengt, dat je aangeraakt moet worden, ook op lijfelijk niveau omgewoeld moet worden. Dat energiebanen luisteren naar woorden, en andersom, en dat de knopen daar ontwarren, zorgt dat je zuiverder kunt spreken, handelen, 'zijn' tout court in de wereld.


Echte healers zijn zeldzaam. Maar gisteren mocht ik er eentje ontmoeten. En god, wat ben ik dankbaar!Comments


bottom of page