top of page

Karmische partners, soulmates, tweelingzielen: wegwijs in bijzondere relaties

Die ene, ultieme partner vinden, die ons levenslang geluk en een onverbreekbare band bezorgt, daar verlangen we allen naar. Maar het pad naar de volmaakte liefde gaat niet altijd over rozen. Met dank aan karmische relaties, die ons intens uitdagen maar ook uitnodigen emotionele knopen uit het verleden te helen.


'Le Moment Céleste', Laurence Christiaens, 2020 (foto Joost Goethals)

Stel je dit even voor: je loopt iemand tegen het lijf, kijkt die man of vrouw kortstondig in de ogen, en wordt aanstonds naar de eeuwigheid gekatapulteerd. Naar een dimensie die je totaal onbekend is, maar je stellig het gevoel geeft dat dit niet de eerste ontmoeting is met deze persoon. Je bent ondersteboven, zoekend, en helemaal van slag. Zowel mentaal als fysiek weet je geen blijf met jezelf. Alle ratio faalt om deze ontmoeting te verklaren. Je was eerder verliefd, maar dit is iets anders. Dit heeft zelfs weinig met verliefdheid te maken. Het is alsof je ziel zich iets herinnert, van oneindig lang geleden. Deze persoon voelt dichterbij dan je familie, dan je beste vriend. De herkenning is enorm, alsof je in de spiegel kijkt en jezelf ziet. Kortom: dit gaat je bevattingsvermogen te boven en veegt alle veronderstellingen die je tot dan toe had over de liefde van tafel.

Het overkwam relatiecoach en auteur Leonie Linssen, toen ze in 2009 naar de VS trok voor een congres. “Ik kwam er een vrouw tegen, en vanaf de eerste ontmoeting, werkelijk instant, stond mijn wereld stil. Alsof ik doorheen haar ogen het hele universum zag, tot op de bodem van haar ziel kon kijken. Zij moet hetzelfde gevoel hebben gehad, want ze zei: ‘Where have you been? I have been waiting for you for such a long time!’ Het werd een zeer intense dag, we bleven naar elkaar kijken en de tranen stroomden aldoor over onze wangen.”


Hoger doel

Wat Leonie Linssen hierboven beschrijft, lijkt de ontmoeting met een tweelingziel te zijn. Geen ervaring tussen twee mensen is heviger en overweldigender dan dit. Sceptici zullen het afdoen als een doldwaze verliefdheid en soms wordt het daarmee ook verward. Maar wie zich al een tijdje op het spirituele pad begeeft, en aan persoonlijke ontwikkeling werkt, krijgt vroeg of laat meerdere van deze verhalen te horen, ervaringen die oprecht en onmiskenbaar lijken te zijn. Niet altijd zijn het liefdesrelaties, niet altijd wordt een tweelingziel een partner. De hoedanigheid waarin je elkaar ontmoet kan heel verschillend zijn. Steeds is het wel zo dat deze twee mensen, twee intens vervlochten zielen, samen een enorme energie genereren en zich inzetten voor de wereld. Het gaat niet louter om de liefde, als zij samenkomen zijn ze gericht op het realiseren van een hoger doel in het leven.

De spiritueel-technische verklaring hiervan is dat deze twee mensen uit één zielsbron afkomstig zijn, en bij het indalen op de aarde werden opgesplitst in twee fysieke lichamen. Een tweelingziel is altijd een enorme spiegel: we zien in die ander zowel onze kwaliteiten als onze zwakheden en leemtes gereflecteerd, onze talenten en onze schaduwzijdes. Daarom is de ontmoeting met een tweelingziel zeker niet altijd een rozengeur- en maneschijnverhaal. Fases van aantrekken en afstoten zijn heel bekend, naast het grootste geschenk dat je misschien in het leven kunt ontvangen, is deze ander ook de grootste uitdaging waar je op liefdesvlak misschien ooit zult voor staan.


Hoge trilling

Een groot geschenk, omdat een tweelingziel jou de ruimste persoonlijke groei kan bezorgen, als je de uitdaging durft aan te gaan, en niet van deze overweldigende ervaring wegvlucht. Coach en hypnotherapeut Sabine Liefsoens begeleidt hooggevoeligen bij hun soms moeizame liefdesrelaties. Echter het tweelingzielfenomeen is iets waar ze vooral in haar privéleven mee in aanraking komt: “Ik ken een aantal van dergelijke koppels. Als tweelingzielen samenkomen wordt 1 + 1 = 3. Ze laten hun ego los en zetten zich samen in voor het collectief. In deze relatie is vereist dat je persoonlijke ontwikkeling al op een bepaald peil staat, en het versnelt ook verder je persoonlijke ontwikkeling. Je hebt de energie van de ander niet meer nodig om je heel te voelen, je bent al zo sterk dat je als ziel zelfstandig bent. Deze twee sterke zielen samen leveren een substantiële bijdrage aan de wereld. De energie die ze samen opwekken, brengen ze als surplus voor de samenleving naar buiten. Hun ontmoeting wekt een hoge trilling op en ze worden door het universum ook uitgenodigd om dit samen hoog te houden.”

Leonie Linssen: “Ik voel deze liefde aan als onvoorwaardelijk. Bij andere mensen voel ik toch een grens opkomen als ze te veel met mij zouden sollen, bij deze Amerikaanse vrouw die ik ontmoette niet. Ik vergeef haar altijd, het maakt ook niet uit of ze andere liefdespartners heeft, of ik ze veel of weinig zie. Haar energie is altijd bij mij. Deze liefde is eeuwig. Een tijd na onze ontmoeting in de USA kwam ze voor twee weken logeren bij mij in Nederland. Dat was ongelofelijk intens, ik voelde me zo compleet, het was alsof ik met de andere kant van mezelf samenleefde, zo vanzelfsprekend verliep alles.”


Vorige levens

Nadat Leonie Linssen deze vrouw had ontmoet, gebeurde er echter nog iets anders. Ze kreeg in 2011 borstkanker en in diezelfde tijd kreeg ook haar broer kanker. Terwijl zij nog nadacht over welke therapie ze zou volgen, overleed haar broer in drie weken tijd. Deze ervaring confronteerde haar in één keer frontaal met haar angst voor de dood en dat zette het kanaal naar vorige levens nog verder open. “Al vrij snel na zijn dood, kon ik communiceren met mijn broer, wat ondanks het verdriet ontzettend fijn was. Ik had in de periode daarvoor ook veel nachtmerries over de oorlog, die ik aanvankelijk niet kon plaatsen. Ik ging hiermee aan de slag met een reïncarnatietherapeut, die me uitlegde dat dit allicht ervaringen waren uit een vorig leven. Later kreeg ik steeds frequenter dergelijke beelden door, ook van andere locaties. Het gekke was: heel vaak speelde mijn Amerikaanse vriendin in deze verhalen ook een cruciale rol. Sterker nog: wanneer ik haar hierover vertelde, bleken die steeds te kloppen met haar bevindingen en ervaringen.”

Stilaan komt Leonie Linssen tot het besef dat het hier om een karmische relatie gaat met haar tweelingziel, en dat ze reeds meerdere levens met elkaar hebben gedeeld. Een karmische relatie betekent dat – voor wie hierin gelooft of er zelf ervaring mee heeft – dat veel mensen die we in ons leven ontmoeten, reeds in een andere hoedanigheid, in een vorig leven, op ons pad kwamen. Vaak delen we een bepaalde emotioneel intense of traumatische ervaring, waardoor we in dit leven een nieuwe kans krijgen, een mogelijkheid om de wonde uit het verleden te helen. Om ons te ontdoen van ‘karma’ dat ons systeem belast.

Leonie Linssen: “Hoe weet je dat je iemand ontmoet uit een vorig leven? Het is een sterk innerlijk weten. Je twijfelt hierover eigenlijk niet. Je herkent deze persoon meteen, alsof je je moeder zou herkennen als je ze toevallig tegenkomt in een vreemde stad. Zo herkenbaar is het gevoel. Meestal komen deze mensen op je weg als ze iets te betekenen hebben op je zielepad, als je van hen iets te leren hebt. Je maakt hierover een afspraak voor je op aarde komt. En je merkt ook dat je hierin geleid wordt, dat dergelijke ontmoetingen altijd heel toevallig zijn, bijna te toevallig om te geloven.”


Diepe pijn helen

Sabine Liefsoens helpt in haar praktijk voornamelijk mensen die te maken hebben met karmische relaties, aangezien deze vaak gecompliceerd verlopen. “Soms denkt men wel eens dat men in een tweelingzielrelatie zit, en dat doorprik ik niet, tenzij ik voel dat men te veel aan de ander gehecht raakt. Karmische relaties hebben immers niet het doel om lang te duren, wel om een stukje karma te helen, een diepe pijn aan te pakken. Mensen zien het niet altijd op het moment zelf, maar ik zeg dat ze uiteindelijk dankbaar zullen zijn om die relatie en wat zij hen bracht.”

Net als in de tweelingzielrelatie is de term ‘karmische relatie’ heel ruim en gaat dit vaak, maar zeker niet altijd, over een liefdesverhouding. Hoe dan ook: wat we ook doen om de relatie met deze persoon te doen slagen, het blijkt simpelweg niet te werken. Dat is omdat karmische relaties ook niet ‘horen’ te werken – het is niet de bedoeling dat we ons leven met die karmische partner gaan delen. Hoe verslavend ze ook kunnen zijn, loslaten is wat deze relaties je leren. Sabine Liefsoens: “Samen speel je een spel dat voor jullie is uitgestippeld. Je krijgt de mogelijkheid een kwetsuur uit een vorig leven anders op te lossen. Het gaat bijvoorbeeld om schuld, schaamte, kwaadheid, diep verdriet, verlies, afscheid. Je krijgt dit opnieuw te voelen, maar kunt nu bewust zoeken naar een andere benadering. Een dergelijke relatie is een kans om heel sterk te groeien voor beide partijen. Er wordt een karmisch belastend deel opgeruimd, waarna je vrijer en wijzer kunt verdergaan.”


Soulmate

Hoe weet je nu of je een tweelingziel of een karmische partner ontmoet, en welke lessen je daaruit kunt leren? In haar recent verschenen boek ‘De drie grote liefdes in je leven’ ziet Kate Rose het verschijnen van die verschillende soorten relaties op je levenslijn als een chronologische aangelegenheid. Wellicht verloopt het niet bij eenieder van ons even rechtlijnig, maar volgens haar is de eerste persoon waar je een relatie mee aanknoopt in je leven, nog een derde variant: de soulmate. Dit is ons eerste serieuze liefde, waarmee we eenzelfde opvoeding en achtergrond delen, en met wie de liefde als vanzelfsprekend voelt. Heel comfortabel is deze relatie, maar niet meteen de aanzet tot de grootste spirituele groei. Sabine Liefsoens: “Het is een relatie die vaak goed loopt, die loopt zoals ze loopt. Deze partners hebben een parallelle visie, niet noodzakelijk dezelfde. Toch kunnen we voor onze soulmates een diepe zielenliefde voelen.”

Soulmates zijn vaak degenen waarmee we trouwen of een leven opbouwen. Dat gaat makkelijk, er is een unieke verbinding. Het zijn de mensen in je leven die je een goed gevoel bezorgen, zonder al te veel complexiteit. Ze geven enorm veel om je, en woelen je ziel niet helemaal om. Rotsen in de branding, om tegenaan te schurken. Hoe anders is de karmische partner, die vooral aan zijn of haar eigen behoeftes denkt. Niet zelden is in een relatie met een karmische partner ook narcisme in het spel. Het doel is immers dat jij bewuster wordt, grenzen leert afbakenen, kiest voor jezelf en je eigen ontwikkeling, voor het pad naar je hogere zelf.


Glinsterende band

Pas daarna, na de relatie met onze soulmate, en de relatie met een of meerdere karmische partners – meestal dus als we al heel wat verderop in ons leven zijn aanbeland, zijn we volgens Kate Rose klaar om onze tweelingziel te ontmoeten, te herkennen en toe te laten in ons bestaan. Andere specialisten trekken dit soms in twijfel, en schatten de kans dat je in je leven een tweelingziel ontmoet heel laag in, omdat het gegeven zo zeldzaam is. Ook bestaat er wel eens verwarring over de term karmische relatie, aangezien je soulmate ook iemand kan zijn waar je een vorig leven mee deelde, en je tweelingziel zeker ook de incarnatie kan zijn van iemand waarmee je in een vorig leven al een band mee had. In die zin is ‘karmische relatie’ meer een overkoepelend begrip. Spiritualiteit is geen exacte wetenschap – je zult vooral zelf moeten voelen wat iemand je brengt, en hoe diep hij of zij je raakt.

Soulmates, karmische partners en tweelingzielen beantwoorden desalniettemin aan een drietal archetypes van relaties, die iedereen wel min of meer zal herkennen, hoe divers de invulling en opeenvolging doorheen je leven ook kan zijn. Zeker is: het moment dat je je tweelingziel ontmoet, zal het onmiskenbaar zijn dat het zo is, dat zal élke specialist bevestigen. Moet je hierop smachtend wachten of kun je dit proces versnellen? Helaas niet. Pas als we bereid zijn om al onze verwachtingen en vastgeroeste ideeën over de liefde los te laten, kan deze uitzonderlijke tweelinghelft ons tegemoetkomen. Pas als het niet meer gaat over een ander nodig hebben om ons volledig te voelen, komt degene op ons pad die ons vollediger zal maken dan ooit. Zeker, tweelingzielen weten perfect de dolk te steken waar het het meest pijn doet, en zijn de scherpste spiegel waarin we ooit al zullen hebben gekeken. Maar ze dragen door hun energetische kracht ook de grootste heling in zich. Of in de woorden van Kate Rose: “In de relatie met onze tweelingziel moeten we de laatste breuk maken met wat conventioneel is, en naar de liefde kijken als de glinsterende band tussen twee zielen.” Geen amoureuze verwachtingen meer koesteren, geen leemtes meer hebben die per se gevuld moet worden, en dan, halsoverkop met de meest verbijsterende, vervullende connectie worden bedacht die je ooit hebt ervaren. Het zal je maar overkomen.Kate Rose, ‘De drie grote liefdes in je leven’, Uitgeverij AnkhHermes, 2020.

Leonie Linssen, ‘Hemel en hel in vorige levens’, ebook 2016


Dit artikel verscheen in verkorte versie in Psychologies magazine december 2020.

Comments


bottom of page